Neumann János Egyetem - Pedagógusképző Kar

Facebook

Neptun

Gyengénlátó Változat

Elhunyt Ragó Lóránt

PDF letöltés Cikk nyomtatása E-mail

heart 2017

 - Otthagyott - 

Pénteken este egy a Tatár sor felől a Nagykörútnak tartó jármű felkapott a padkára, nekiütközött a Botond utca sarkán lévő villanyoszlopnak, majd a tetejére borult.

A mentősök tíz percen belül a helyszínen voltak. Jött a rendőrség és a tűzoltók is. Kisebb csődület alakult ki a környéken.

Közben valaki kiszállt a felborult járműből, és elment. Senki sem vette észre a zűrzavarban.

Valaki, mindig borzas hajjal, kopott farmerben és kopott kabátban. Zsebrevágta a kezét, mint általában. Nem sietett, ahogy általában. Komótosan végigslattyogott a Miklós utcán, aztán ráérősen föllépkedett a leszálló párafelleg puha hullámain a csillagokig. Nem egészen negyven perc múlva kisétált ebből az univerzumból.

Otthagyott egy fölborult autót. Egy félig elkészült új lakást. Egy félig elkészült kiállítást. Egy befejezetlen félévet. Egy befejezetlen életet.

Nincs ebben semmi meglepő. Korábban, ha megérkezett, ha elment, alig vették észre. Csöndes ember volt és szerény. Halkan, kissé hadarva beszélt, szája sarkában állandó kis félmosollyal, szelíd gúnnyal. Soha nem emelte föl a hangját. Nem háborgott, nem lázadozott. Nem panaszkodott. Tudomásul vette, hogy nem veszik észre, hogy nem kap igazi megbecsülést, figyelmet, egy hónapra elegendő fizetést.

Pedig volt benne tehetség, erő, akarat. Volt benne jó szándék, szelídség, segíteni vágyás. Volt benne szeretet és szeretetre éhezés. De ezekről nem beszélt soha, senkinek. Csak tette, amit kell. Férfi volt, a szó nemes értelmében, csöndesen, szívósan küzdő, befele élő, kívülről erősnek tűnő, belül kopó és összekuszálódó igazi férfi.

És most, amikor elment, váratlanul élesebben rajzolódik ki az alakja, mint eddig bármikor. A borzas haj, a kopott kabát és farmer, a cammogó járás, a csöndes félmosoly. Pedig már nincs. Ami maradt, az a hiány. Egy embernyi űr, ami magába szippant és szétzilál mindent, ami a helyén volt akkor, amikor az ember is.

Marad az autóroncs, a félig kész tanítási év, a félig kész lakás, a félig leélt élet. A félig kész kiállítás. A képek az irodában, az asztalnak támasztva. A kiállítás falai üresek. A képlámpák sárga fénytócsái az üres falakon. A sarkon pedig a tábla, a kiállítás szimbólummá változó címével: Otthagyott.

GLP

Partnereink