Neumann János Egyetem - Pedagógusképző Kar

Facebook

Neptun

Gyengénlátó Változat

Élményközpontú nyelv- és irodalomoktatás - Konferencia a Pedagógusképző Karon

PDF letöltés Cikk nyomtatása E-mail

A szakmai tanácskozáson közel húsz előadás hangzott el az élményközpontú tanításról, amely persze már hazánkban is elkezdett teret hódítani, egyre több iskolában alkalmazzák a csoportmunkát, a különböző témák, projektek köré épülő oktatást.

...Tudomásul kell venni: ahhoz, hogy az olvasást, irodalmat megszerettessük a mai gyerekekkel, nekünk tanároknak is sokkal jobban kell ismernünk az elmúlt évtizedben a piacon megjelent könyveket. Rendkívül jó kötetek vannak az ifjúság számára, ezeket szükséges jobban belevinni az oktatásba....

A teljes cikk, képekkel a baon hírportálon olvasható

fotó: baon.hu

A Neumann János Egyetem Pedagógusképző Karának Nyelvészeti és Irodalmi Kutatóműhelye ez évi konferenciáját Élményközpontú nyelv- és irodalomoktatás címmel rendezte meg 2019. október 17-én a Kar Dísztermében. A rendezvény középpontjába állított didaktikai megközelítés országos visszhangot váltott ki, így – a kecskeméti kollegákon kívül – jelentkeztek előadók pl. a budapesti, győri, soproni és kaposvári pedagógusképzés területéről is. A vitaindító plenáris előadásokat az ELTE és a Goethe Intézet nyelvpedagógus-képzésének vezető munkatársai tartották, átalakítva a konferencia hagyományos formáját gyakorlati műhelymunkává.

Az előadások többsége az élményközpontú idegennyelv-oktatás lehetőségeire mutatott be példákat az óvó- és tanítóképzésben, az általános iskolában és az óvodában. A műhelykonferencia másik tématerülete, az irodalmi nevelés élményszerűsége – hazai és külföldi példákon keresztül – ugyancsak a tudományos elemzések középpontjába került.

A konferencia központi témája, a nap folyamán felvetett kérdések nagy sajtóvisszhangot kaptak, illetve az azokhoz kapcsolódó viták, megbeszélések szakmai körökből pozitív visszajelzéseket.

Az elhangzott előadások és prezentációk anyagából tanulmánykötet készül.

A rendezvény szervezői ezúton mondanak köszönetet mindenkinek, aki támogatta a konferencia létrejöttét.

 

Partnereink