Neumann János Egyetem - Pedagógusképző Kar

Facebook

Neptun

Gyengénlátó Változat

HELY- ÉS CSALÁDTÖRTÉNETI KUTATÓMŰHELY - ESEMÉNYEK

PDF letöltés Cikk nyomtatása E-mail


2019

 1. Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Értéktár Bizottság konferenciája, előadó: Dr. Fülöp Tamás (cikk) (TV felvétel)
 2. Sorosfordító évtizedek Kecskeméten című kötet bemutatója, Kossuth Rádió XX.századi történelem: Dr. Rigó Róbert, Dr. Fülöp Tamás (rádiófelvétel 1.),  (rádiófelvétel 2.)
 3. Kecskemét Megyei Jogú Város Közgyűlése 2019. április 25-én Kecskemét Felsőoktatásáért és Tudományos Életéért Díjat adományozott a Neumann János Egyetem Pedagógusképző Karal Hely- és Családtörténeti Kutatóműhelye részére. (cikk 1, cikk 2)

 

2018

 1. Október 23-i ünnepség a Pedagógusképző Karon(cikk)
 2. Dr. Rigó Róbert: Bács-Kiskun Megye múltjából 27., könyvbemutató (plakát)
 3. Dr. Rigó Róbert: Sorsfordítás - A paraszti társadalom felszámolása 1945-1962  - előadás, Országház (Program, meghívó)
 
 

 2017

 1. 2017. október 16-án a Magyar Családtörténet-kutató Egyesület,  az Aba-Novák Agóra Kulturális Központ, a Magyar Nemzeti Levéltár  Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Levéltára és a Neumann János Egyetem  együttműködésével került megrendezésre a "Jövőnk kulcsa a
  múlt..." című 2. országos családkutató konferencia Szolnokon.  A rangos szakmai esemény plenáris programjának levezető elnöke a
  kar dékánja, dr. Fülöp Tamás volt. (képek, tudósítás)
 2. Dr. Rigó Róbert: A demokratikus államrend megdöntésére irányuló szervezkedés Kecskeméten (Horák Jenő jogakadémiai tanár és társai ügye) címmel tartott előadást a Vakvágány. A pártállam a vidék ellen a hosszú ötvenes években, 1948–1963 című konferencián. (képek, összefoglaló)
 3. Dr. Rigó Róbert  A kecskeméti közigazgatás átformálása és a hatalmi viszonyok alakulása 1945–1946-ban című előadása a Fejezetek a magyar közigazgatás történetéből 1945-1958. című közigazgatás történeti konferencián (Program)
 4. Tárgydokumentáció az újszilvási Tájházban (beszámoló)
 5. Könyvbemutató: Kis füzetben nagy segítség a családkutatáshoz 3. (Meghívó)
 6. IV. Országos Hon-és Népismeret Konferencia (Meghívó)


2016

 1. "Szomszédolás" a jászszentlászlói óvoda rendezvényén (beszámoló)
 2. Meghívó a III. Országos Hon- és Népismeret Konferenciára (meghívó)
 3. Fejezetek az elhallgatott történelemből (meghívó)
 4. Tudományos konferencia Katona József munkásságáról (meghívó)
 5. Tolerancia képzés - Az Uccu és Haver alapítvány (beszámoló)


2015

 1. Múzeumpedagógiai látogatás a Cifrapalotában (képgyűjtemény)
 2. A Forrás c. folyóirat Migráció különszámának bemutatója
 3. II. Országos Hon- és Népismeret Konferencia Meghívó
 4. Váltóállítás - Diktatúrák a vidéki Magyarországon 1945-ben Meghívó
 

2014

 1. I. Országos Hon- és Népismereti Konferencia, Veszprém (beszámoló)

2013

 1. Múzeumpedagógiai foglalkozások óvodapedagógus szakos hallgatóknak  
  Szórakaténusz Játékmúzeum és Műhely, téma: húsvéti készülődés (képgyűjtemény)

 2. Múzeumpedagógiai foglalkozások óvodapedagógus szakos hallgatóknak 
  Cifrapalota, téma: Régészeti kiállítás és március 15. (képgyűjtemény


2012

 1. 2012-ben a Forrás folyóirat szerkesztőségének a felkérésére a 2012-es nyári dupla számot készítettük el, mely a hetvenes, nyolcvanas évek Kecskemétjének kulturális és politikai életét vizsgálja interjús módszerrel. A folyóirat 22 interjút tartalmaz a város egykori és mostani kulturális és politikai életének meghatározó személyiségeivel. A módszertani kérdésekről egy rövid Bevezetőt írtunk. A szám elektronikusan is megtekinthető: http://www.forrasfolyoirat.hu/1207/index.htm  Ez a Forrás szám jelentős visszhangot váltott ki
 2. Ezt a számot a Katona József Könyvtárban Romsics Ignác történész professzor, akadémikus mutatta be nagy érdeklődés mellett 2012. szeptember 11-én. Az eseményről szóló tudósítást Popovics Zsuzsanna írt Múltidézésre invitál a Forrás címmel: http://www.baon.hu/bacs-kiskun/kultura/multidezesre-invital-a-forras-461447
 3. A Forrás ezen számát Szegedi Tudományegyetem Móra Ferenc Kollégiumában is bemutattuk Bencsik Péter történész vezetésével és a Forrás szerkesztőségével 2012. október 18-án. A helyi sajtó is tudósított az eseményről: https://szegedma.hu/hir/szeged/2012/10/pol-pot-megye-es-a-kecskemet-jelenseg.html
 4. A KTV 2012. szeptember 14-i adásában, a Múzsa kulturális magazinban interjút közölt Romsics Ignác akadémikussal és Rigó Róbert történésszel a Forrás-szám kapcsán. A műsorszám elérési útja a televízió honlapjáról: kecskemetitv.hu/ Műsoraink/ Hírös Múzsa arcív/ 2012.09.14. Erről a helyről a magazin közvetlenül letölthető. Az interjú a magazin vezető anyaga volt, így ez az első műsorszám.
 5. A Magyar Nemzet 2012. augusztus 18-i számában jelent meg egy írás a számról: Pethő: Cenzúra pengével címmel a 36. oldalon.


2011

 1. A kutatócsoport tagjai 2011 tavasza óta dolgoznak együtt. 2011-ben a Forrás folyóirat nyári számába írtak közös tanulmányt az oral history módszerének oktatási lehetőségeiről.

Partnereink