Neumann János Egyetem - Pedagógusképző Kar

Facebook

Neptun

Gyengénlátó Változat

IUVENIS - IFJÚSÁGSZAKMAI MŰHELY

PDF letöltés Cikk nyomtatása E-mail

A műhely célja

Az ifjúságügy (a fiatalokkal a szabadidős térben foglalkozó professzió) eddig felhalmozott eredményeinek további gazdagítása; ifjúságszociológiai kutatások megtervezése és koordinálása (külső szakértők, szervezetek és cégek bevonásával); az ifjúsággal foglalkozó szakemberek képzéséhez szakmai kiadványok, tanulmányok, on-line tananyagok kidolgozása.

Szervezeti keretek:

A műhely megalakulása a Pedagógusképző Kar már működő műhelyeinek mintájára történik, de – amennyiben a szervezeti struktúra lehetővé teszi – Tudásközpontként működhetne. Utóbbi szervezeti forma nagyobb esélyt adhat különböző pályázati források, kutatók és szervezetek bevonására, tudástranszferre más karok és szakok irányába. Ennek segítségével hosszabb távon a műhellyel a leendő egyetem egyik doktori iskolájának alapjait is meg lehet teremteni.

A műhely létesítésének intézményi előzményei a Pedagógusképző Karon:

  • Fiatalok állampolgári kultúrájának vizsgálata (kutatások 1994-2004);
  • Középiskolások Kecskemétem – ifjúságszociológiai kutatás (2002);
  • Citizenship education (TEMPUS, COMENIUS, ERASMUS+ Strategic Partnership) nemzetközi projektek (1994-99-ig, majd 2004-től folyamatosan)
  • „Szakma – Munka – Karrier” ROP 3.3. pályázat kutatási programjának megvalósítása (2005-2007);
  • „Az ifjúságsegítő képzés interprofesszionális fejlesztése” TÁMOP 5.4.4. 09-C 2009-0002 pályázat konzorcium vezetése (2010-2012);
  • Ifjúságsegítő szakképzés programjának kidolgozása (szakértői tevékenység, publikáció);

 

 

Partnereink