Neumann János Egyetem - Pedagógusképző Kar

Facebook

Neptun

Gyengénlátó Változat

Kulturális csereprogram az új-zélandi Christchurch városával

PDF letöltés Cikk nyomtatása E-mail

waldorf nap

A Pedagógiai Kar oktatója, Hima Gabriella professzor a Friendship Force International magyar delegációjának tagjaként a christchurchi FF szervezet meghívására új-zélandi interkulturális csereprogramban vett részt. A Friendship Force International egy kultúrdiplomáciai világszervezet, amelynek küldetése az interkulturális kapcsolatok építése és ápolása, interkulturális tapasztalatcsere. 
Workshopok, előadások és bemutatók keretében tanulmányozhatták a sokszínű új-zélandi kultúrát, elsősorban az őslakosok, a maorik életmódját és művészetét. 

 

 

 

 

A szervezetet a Nobel békedíjas US-elnök, Jimmy Carter alapította még kormányzósága idején, ezért központja ma is Georgia állam fővárosában, Atlantában van. A magyar delegációt fogadta a város vezetése. A kultúrdiplomaták (hivatalos nevük „ambassador”) látogatásáról a helyi „Star” című lap fényképes tudósítást közölt (https://www.yumpu.com/en/document/fullscreen/62248964/the-star-november-29-2018/36 , 28. oldal: a magyar delegáció a két nagy csoportképen látható az első sorban. A delegáció tagjai különféle tudományos és kulturális programokon vettek részt. Megismerkedtek többek között az Antarctica központ Déli sarkot tanulmányozó kutatómunkájával, amelynek keretében lehetőségük nyílt egy szimulációs szobában megélni a sarkvidéki időjárási viszonyokat.

Ellátogattak a hangulatos kikötővárosba, Akaroába, amelyet még francia telepesek alapítottak, ott hajóra szálltak és onnan figyelték meg a delfinek, a pingvinek és a fókák életét . (Bálnák, sajnos, nem bukkantak fel a hajó közelében, bár a vendéglátók ezt is remélték.) A vendéglátók részéről nagy hangsúlyt kapott a tragikus 2010. és 2011. évi földrengések pusztító következményeinek  és az újjáépítéseknek a bemutatása, utóbbiak között a város büszkesége, az új könyvtár.

A látogatás során a magyar delegáció is ízelítőt adott a magyar kultúrából, részben szó szerint, amennyiben elkészítettek a vendéglátóknak néhány világhírű magyar ételt. Ezen kívül prezentációt tartottak tájegységekről és városokról, a magyar kultúráról, művészetről, irodalomról, végül a programot lezáró búcsúesten előadtak néhány magyar népdalt  és a nevezetes csárdást. A Friendship Force Christchurch korábban egy hasonló csereprogram keretében már járt Magyarországon, Budapesten és Székesfehérvárott, de ismét tervezik, hogy a közeljövőben ellátogatnak hazánkba, hogy más városokat és tájegységeket is megismerjenek. Elsősorban az Alföldet, a híres pusztát szeretnék látni, ami ugyanolyan egzotikus számukra, mint számunkra a vadregényes új-zélandi táj . Ez jó alkalom lehetne Kecskemét városnak, hogy Budapest, Székesfehérvár és Pécs után magyar részről bekapcsolódjon a Friendship Force International programba. Nem kell érvelni amellett, hogy mekkora lehetőséget jelent egy egyetemi városnak egy ilyen interkulturális tapasztalatcsere, hiszen pályakövető tanulmányok és munkaerőpiaci kutatások tanúsítják, hogy az intézmény által kibocsátott diploma értékét, így hallgatóink versenyképességét az idegen nyelvek (elsősorban az angol) magas szintű ismerete mellett a multikulturális tudás növelhetné.

 

Partnereink