Neumann János Egyetem - Pedagógusképző Kar

Facebook

Neptun

Gyengénlátó Változat

Lengyelország: konferenciák és Erasmus oktatói csereprogram tapasztalatai

PDF letöltés Cikk nyomtatása E-mail

nyelvtanfolyam

2018. szeptember 24-25-én rendezték meg az ötödik „International Conference Reading Culture of the Young Generation” című konferenciát Lengyelországban, a Lodz-i Egyetemen. A konferencia témája a fiatalok, felső tagozatosok olvasási kultúrája volt több szakma szemszögéből: a közoktatás, felsőoktatás, könyvárak, kiadók, kutatók aspektusaiból.
Egy hónappal később, 2018. október 22-23-án a szintén lengyelországi Biała Podlaskaban „Literacy skills in educational environments: changing theories and practices”konferenciára került sor. Szabó Ildikó egy olyan nemzetközi projektről (ELINET) szólt, amelyben karunk is részt vett.

A projektben feltárt jó gyakorlatokról, s a kutatás keretében elkészített magyar országjelentésről. Jó gyakorlatként karunk és egyetem gyakorló iskolájának egyik projektjét mutatta be („Az olvasás mindenkié, a tiéd is!”). Ez utóbbi konferenciát egyik Erasmus partnerintézményünkben tett látogatással kapcsolta össze, s tartott órákat a Non-State College of Pedagogy főiskolán Bialystokban. Az Erasmus-koordinátor büszkén mutatta meg a város talán leghíresebb szülöttjének, az eszperantó nyelv atyjának szentelt múzeumot, bemutatta az egyetem képzéseit, s nem maradt el, hogy a híres lengyel csokoládéval (Wedel) is megkínálják a vendéget. . Az intézmény Pszichológia MA szakos nappali és levelező szakos hallgatói érdeklődő, barátságos fiatalok, akik szívesen találkoznának a mi pedagógusképzésben résztvevő hallgatóinkkal. Mindhárom alkalom szakmailag tartalmas, hasznos, kapcsolatépítésre és tapasztalatcserére kiválóan alkalmas időszak volt.

    

Partnereink