Neumann János Egyetem - Pedagógusképző Kar

Facebook

Neptun

Gyengénlátó Változat

Megjelenések, tanulmányok, recenzió

PDF letöltés Cikk nyomtatása E-mail

Minősitett oktatóink cikkei illetve egy a karunkon kiadott kiadvány recenziója jelent meg az elmúlt napokban. 

A NJE Pedagógusképző Kar kiadványaként idén jelent meg a Music Education in the Focus of Historical Concepts and New Horizons című tanulmánykötet, A kötetről a Gramofon – Klasszikus és Jazz című folyóirat őszi számában rövid ismertetőt közöl.

A Polgári Szemle társadalomtudományi folyóirat 15. évfolyamának kínai nyelvű különszámában jelent meg Dr. Csontosné Dr. Buzás Zsuzsa tanulmánya A Kodály koncepció a 21. században -  科达伊 · 佐尔坦 (Kodály Zoltán) 在世纪教授音乐的方法 címmel.

A kiadványokról a tovább gombra kattintva olvashatnak bővebben!

 

 

A Polgári Szemle társadalomtudományi folyóirat 15. évfolyamának kínai nyelvű különszámában jelent meg Dr. Csontosné Dr. Buzás Zsuzsa (NJE Pedagógusképző Kar adjunktusa) tanulmánya A Kodály koncepció a 21. században -  科达伊 · 佐尔坦 (Kodály Zoltán) 在世纪教授音乐的方法 címmel.

A lapszám interneten is elérhető:  https://cn.polgariszemle.hu/

A folyóirat, melynek főszerkesztője Dr. Lentner Csaba, évente két alkalommal magyarul, továbbá négy éve angolul is megjelenik. Az angol nyelvű különszámok mellett a kínai lapszám létrejötte fémjelzi a Kínával történő gazdasági és kulturális kapcsolatok felértékelődését.

Elsősorban a távol-keleti térségben és kínai diaszpórákban, egyetemeken, államigazgatásban terjesztett lapszám a kínai-magyar pénzügyi, külgazdasági és tudományos kapcsolatok elmélyítését szolgálja, hozzájárulva a kép nemzet közötti kooperáció további fejlődéséhez.


Az Neumann János Egyetem Pedagógusképző Kar kiadványaként idén jelent meg a Music Education in the Focus of Historical Concepts and New Horizons című tanulmánykötet, melynek kiadása az EFOP-3.6.1-16 pályázat keretében valósult meg. A könyv 15 tanulmányt tartalmaz, az NJE Pedagógusképző Karról Dr. Buzás Zsuzsa, Dr. Galuska László és Dr. Szabó Ildikó írásai olvashatóak. A kötetet Dr. Csontos Tamás és Dr. Andrew Chandler lektorálta.

A kötetről a Gramofon – Klasszikus és Jazz című folyóirat őszi számában rövid ismertetőt közöl:

 "Angol nyelvű konferencia­kötetről ritkán számolunk be a Gramofonban, de magyar vonatkozásai miatt most mégis fontosnak érezzük ezt. A kecskeméti Neumann János Egyetem 2017 novemberében rendezte meg azt a nemzetközi zenepedagógiai szimpóziumot, amelyet nemcsak Kodály Zoltánról, hanem a felvidéki Rózsahegyen született, később Izraelben élt neves zongoraművészről és pedagógusról, Leo Kestenbergről neveztek el (Kodály­-Kestenberg Conference). Az Európai Unió által is támogatott kiadvány szerzői elismert (vagy éppen feltörekvő pályakezdő) magyar, osztrák, német, brit, luxemburgi és izraeli zenepedagógusok, akik vizsgálják a zenei nevelés különböző funkcióit és szegmenseit – Kodály és Kestenberg történelmi örökségétől az új technológiáknak a zeneoktatásban való alkalmazhatóságáig. A kötetet a szerkesztők (köztük a magyar Buzás Zsuzsa) Ittzés Mihály emlékének szentelik, akinek utolsó tanulmánya itt olvasható. A társszerkesztők között van  Friedhelm Brusniak, a németországi Kestenberg Tásaság és Damien Sagrillo, az International Society for Research and Promotion of Wind Music elnöke."

 A Gramofon mindmáig az egyetlen magyarországi folyóirat, amely professzionálisan és részletesen foglalkozik a jazz, a népzene és világzene műfajaival is. https://www.gramofon.hu/aktualis_lapszam

A Parlando zenepedagógiai folyóirat következő számában szintén olvasható lesz a könyv hosszabb recenziója http://www.parlando.hu/NEWPROBE/PARLANDO.html.

A tanulmánykötet hazai és nemzetközi egyetemek mellett a Luxemburgi Nemzeti Könyvtárban is olvasható. Köszönettel tartozunk Dr. Fülöp Tamásnak, a Neumann János Egyetem rektorának a könyv megjelenésének támogatásáért.

Partnereink