Neumann János Egyetem - Pedagógusképző Kar

Facebook

Neptun

Gyengénlátó Változat

Partnerségi képzés - A partnerségi képzésről

PDF letöltés Cikk nyomtatása E-mail

Kedves Érdeklődő!

 

A Pedagógusképző Karon 2019 szeptemberében került bevezetésre a partnerségi tanítóképzés, miután a Kar együttműködési megállapodást kötött a Ceglédi, a Kecskeméti és a Szolnoki Tankerületi Központokkal. A jelenleg tanító szakon elindított képzési formát 2020 szeptemberétől az óvodapedagógus szakra is szeretnénk kiterjeszteni. A képzés mintájául szolgált az egyetem GAMF Karán 2012 óta zajló duális képzés. A GAMF Karon a tapasztalatok meggyőzőek: a képzés minden résztvevőnek – a hallgatóknak, a vállalatoknak és az egyetemnek – előnyös, ezért néhány év alatt mind a képzésben részt vevő cégek, mind a hallgatók száma megtöbbszöröződött.  A „kecskeméti modell" példaértékű, a tapasztalatokat felhasználták a képzéstípus országos bevezetésénél is.  

 

MIT JELENT A PARTNERSÉGI KÉPZÉS A PEDAGÓGUSKÉPZÉSBEN?

A hallgató és a szakmai gyakorlóhely között szoros a kapcsolat végig a tanulmányi idő alatt, hiszen a hallgató félállásban pedagógiai asszisztensi munkakörben dolgozik egy iskolában, munkájáért havi juttatást kap a tankerülettől (kb. havi bruttó 100 000 Ft-ot).

A tanulmányi kötelezettségeiket a hallgatók a hét három napján teljesítik a Pedagógusképző Karon (hétfő, kedd, szerda) és két napot dolgoznak (csütörtök, péntek) pedagógiai asszisztensként az adott tankerület egyik iskolájában.

A partnerségi képzésben részt vevő hallgató egyszerre nappali tagozatos hallgatója az egyetemnek és a tankerület közalkalmazottként foglalkoztatott munkavállalója, aki a hét három napját az egyetemen tölti. 

 

A PARTNERSÉGI KÉPZÉS MINDEN RÉSZTVEVŐNEK ELŐNYÖS

Miért előnyös Neked?

Már egyetemi éveid alatt pedagógiai gyakorlatot szerezhetsz, a legjobb gyakorlati szakemberektől (mentor tanítóktól, tanároktól) tanulhatsz, s ezt később az önéletrajzodban is feltüntetheted, vagyis a végzés után több éves szakmai tapasztalattal rendelkező szakember leszel.

Havi juttatást kapsz a tankerülettől, hiszen a szakmai gyakorlóhely – a hallgatói jogviszonyod létrejöttét követően – felvesz Téged 50 %-os foglalkoztatási jogviszony keretében pedagógiai asszisztensi munkakörbe.  

A munkahelyi juttatásokon kívül természetesen Neked is jár tanulmányi ösztöndíj, szociális támogatás, ha azokra tanulmányi eredményed, ill. szociális helyzeted alapján jogosult vagy.

Ha jól teljesítesz, szinte biztos az iskola állásajánlata végzés után.  Ugyanakkor szem előtt kell tartanod az alábbiakat:

Az iskoláknak motivált, tanulni és teljesíteni akaró hallgatókra van szüksége.

Aki csak átvészelni szeretné az egyetemi éveket, ne válassza a partnerségi képzést.

A partnerségi képzésben részt vevő hallgatók időbeosztása szorosabb, tehát jobban kell gazdálkodnod az időddel.

Az iskolák elvárják a mintatanterv szerinti haladást, vagyis azt, hogy minden tantárgyat akkor teljesíts, amikor a tantervben szerepel. Az egyes iskolák ezen kívül is támaszthatnak elvárásokat a tanulmányi eredménnyel kapcsolatban. Az elvárásokról minden esetben tájékozódj a kiválasztott tankerületnél, iskolánál.

A vizsgaidőszakok majdnem olyanok, mint egy levelező hallgató számára, mert közben az iskolában dolgozol. Persze az iskola vezetősége és a munkatársak segítenek, hogy minél sikeresebben letehesd a vizsgáidat.

 

 Miért előnyös az iskoláknak?

Az egyetem segíti a szakmai gyakorlóhely szakember utánpótlását. Olyan pedagógiai asszisztensek dolgoznak náluk, akik a felsőoktatásban tanulják a szakmát és az új ismereteket is bevihetik az iskolába.

 Az iskolák „kinevelhetnek” olyan tanítókat, akik már tanulmányi idejük alatt jól megismerik az iskola működését, elsajátítják a neveléssel, oktatással, módszertannal kapcsolatos speciális ismereteket – a végzés után nem kell képezniük a frissdiplomást.

 

 Miért előnyös az egyetemnek?

Még inkább gyakorlatorientálttá válik a képzés.

A végzősök kitűnően megfelelnek a munkaerőpiacon.

Többen kerülnek be jobb eredménnyel az egyetemre, mert a tankerületek kiválasztási metodikája jól működik.

Erősödnek az egyetem tankerületi kapcsolatai.

 

HOGYAN KERÜLHETSZ BE A PARTNERSÉGI KÉPZÉSBE?

A bekerülés két lépésben történik (központi felvételi eljárás és tankerületi kiválasztás párhuzamosan).

 

A központi felvételi eljárásban jelentkezni kell az egyetem megfelelő (tanító vagy terveink szerint óvodapedagógus) szakára és elérni a bejutáshoz szükséges pontszámot.

Jelentkezni kell a kiválasztott tankerülethez az általuk megadott módon és határidőig (lehet, hogy erre még a központi felvételi jelentkezési határidő előtt sor kerül). A felhívás közzétételi helye a szakmai gyakorlóhely saját honlapja, amely az Egyetem honlapjáról is közvetlenül elérhető.

A megfelelő jelentkezőket a tankerületek behívják elbeszélgetésre.

 Legkésőbb a képzés megkezdésének évében június 30-ig, pótfelvételi eljárás esetén pedig szeptember 15-ig értesítést kapsz a tankerülettől, hogy kiválasztott-e partnerségi hallgatónak.

Figyelem! Csak a kettő együttes teljesítése esetén lehet valaki partnerségi hallgató. A beiratkozás után az egyetem sorolja át a hallgatót partnerségi hallgatónak.

Partnerségi Pedagógusképzés

Partnereink